Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"

 

 

 

 

Да је школа много више од савладавања градива и усвајања нових знања показују професори и ученици Средње пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ у Прокупљу. Окренути истраживачком раду, учењу на један другачији начин, укључују се у међународне пројекте и тако уводе пројектну наставу у свој систем.

Наиме, након што су учествовали у ЕРАСМУС+ пројекту у Северној Македонији, ученици школе са професоркама Данијелом Радичевић и Смиљаном Радуловић остварили су још једну међународну сарадњу. У Јањини у Грчкој реализовали су пројекат „Традиције и иновације у преради хране“. Као гости Грка, у року од две седмице обишли су месаре, пекаре, млекарску школу, фабрику амбалаже и познату фабрику воде „Vikos“.

Посебна прилика за 15 ђака прокупачке школе било је управо учествовање у прављењу специјалитета, као и прављење паралела између српске и грчке кухиње.

– Било је прелепо! Сваког дана смо радили нешто ново. Обишли смо у Јањини месаре и пекаре, али и фабрике сирева, па чак и музеј сребра. Наши домаћини су били дивни, а поред времена које су посветили да нам покажу прехрамбене технологије које користе, одржали су нам и курс како да направимо свој бизнис.  Како Грци воле да комбинују укусе, било је право изненађење за нас да посматрамо како припремају храну, али и да пробамо јела. Неописиво искуство! – рекла је Сташа Живић, ученица II-3, ветеринарски смер.

Професорке које су биле координаторке пројекта такође су похвалиле организацију и пријем у Грчкој.

 – Сем обиласка различитих погона везаних за производњу и припрему хране, обилазили смо и упознавали се и са историјом и културом Грчке. Били смо у прилици да дегустирамо храну античке Грчке. Због оваквих искустава и приступа настави имамо још већу жељу да се повежемо са школама и институцијама у региону. Ширимо видике наших ученика, желимо да им покажемо на практичном примеру како може да изгледа занимање за које се школују и идемо напред ка новим пројектима. – рекла је професорка Радичевић.

Нема сумње, пољопривредна школа је светао пример средњошколског образовања, тако да се надамо новим причама и успесима професора и ђака.

Промотивни видео

Erasmus+ Programme